/

Historia

Riksgränsen är en speciell plats. Med en lång och speciell historia. Snömängden som en gång avfolkade orten har idag lockat hit hundratusentals besökare.

PROBLEMET SOM BLEV EN VÄRLDSMAGNET

I Riksgränsen kan vi stoltsera med Sveriges äldsta skidskola, men det var faktiskt tack vare bygget av Malmbanan som Riksgränsen från första början fick fast befolkning.

Järnvägen började användas för att transportera järnmalm från gruvorna i Malmfälten redan i november 1902, men den stora invigningen skedde först i juli 1903. Detta för att dåvarande unionskungen Oscar II inte ville åka upp i mörkret och kylan, utan föredrog ett besök under midnattsolen! Länge var järnvägen enda sättet att transportera sig upp till Riksgränsen. E10:an var klar först 1982.

På 1910-talet var snöförhållandena så svåra att man lät avbefolka Riksgränsen och de 500 ortsborna flyttade.

Friluftsfrämjandet, dåvarnade Skidfrämjandet, slog 1928 upp portarna för sin turiststation Lapplandia och etablerade Riksgränsen som Sveriges nordligaste skidort.

Sveriges äldsta skidskola startar 1934 av slalompionjärerna Olle Rimfors och Sigge Bergman, som varit nere i alperna och lärt sig ”modern” utförsåkning på skidlegendaren Hannes Schneiders skidskola i St Anton am Arlberg.

1950 blev Olle Rimfors sportchef i Riksgränsen, en position han hade under 16 års tid. Under sportchef Rimfors ledning lärdes många legendariska svenska skidlärare upp, som Bengt-Herman Nilsson, Karl Erik ”KEP” Persson och Ulf ”Mr Ski” Edborg. Många av nedfarterna i Riksgränsen är namngivna efter dem.

1952 invigs den första liften i Riksgränsen, och vintersäsongen 1968 invigs även den övre delen av liften, vilket öppnar upp för ännu mera skidåkning. Sen dess har fler liftar kommit till och numera finns det sex stycken liftar.

Genom åren har alltså Riksgränsen förvandlats från att ha varit en station på gränsen mellan Sverige och Norge, till att degraderas till hållplats och avfolkas när man elektrifierade Malmbanan, för att till sist bli det vintersportparadis det är idag. En bra dag finns det få ställen som slår skidåkningen i Riksgränsen, och att Riksgränsen upprepade gånger vunnit utmärkelsen som Sveriges Bästa Offpisteberg är ingen slump. Att Riksgränsen vanligtvis också kan bjuda på Midsommarskidåkning under midnattsolen är givetvis också något som måste upplevas.