/
SCROLL

Skidåkning i Riksgränsen

I början av 1900-talet lät man avveckla samhället Riksgränsen. Snömängden var helt enkelt övermäktig. Idag är nederbörden istället vårt signum och lockar hit skidåkare från hela världen. En bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha skidåkningen i Riksgränsen. Mycket av skidåkningen handlar om offpist men långt ifrån allt. Det finns gott om fina pister som till sin karaktär är kuperade och vindlande. Vid sidan av pisterna finns det otaliga lättillgängliga offpiståk. Kul skidåkning helt enkelt. Samtidigt finns mängder av utmaningar för den mer avancerade skidåkaren, såsom “Uffes vägg”, “Rimfors” och självklart Nordalsfjäll där NM i extremskidåkning körs i maj varje år.

Om våra liftar och pister

Välj mellan 15 pister som skiftar från grönt till svart eller hitta din egen väg i något av alla off-pist-stråk. Oavsett vad du känner för så hittar du det i anslutning till vårt över 5200 meter långa liftsystem.

Vill du veta hur snöläget är just nu? Eller vilka liftar och pister som är öppna? Då ska du läsa dagens snörapport som våra skidpatrullörer uppdaterar varje dag.

Snörapport och pistkarta

Liftar
Lift Längd Fallhöjd
Katterjåkkliften 1100 m 156 m
Nordalsliften 1350 m 300 m
Solliften 520 m 90 m
Vinkelliften 870 m 200 m
Nedre stolsliften 770 m 265 m
Övre stolsliften 600 m 165 m

Pistkarta

Här hittar du vår pistkarta med 15 pister som skiftar från grönt till svart. Dessutom finns det massor av offpiststråk att välja mellan.

Är du ny på offpist eller vill ha en offpistguiding?
Varför inte hänga med en av våra guider som visar de bästa åken för dagen? Läs mer här

Se pistkarta

Information om skidliftar

Nedan ser du liftarnas öppettider under säsongen. Avvikelser kan förekomma, men varje dag skriver vår skidpatrull en snörapport där du kan läsa mer om läget i Riksgränsen just nu. Du kommer till dagens snörapport via knappen nedan.

Vid stormstängt hittar du mer information här.

Till snörapport

Liftarnas öppettider

Liftar öppettider
Lift Dafg Öppettider
Katterjåkkliften Alla dagar 10.00- 12.00
Nordalsliften Alla dagar 09.00 – 16.00
Solliften Mån–tors 10.00-15.00
Solliften Fre–sön 09:00-16:00
Vinkelliften Fre–sön 10.00-15.00
Nedre stolsliften Alla dagar 09.00 – 16.00
Övre stolsliften Alla dagar 09.00 – 16.00
Kvällsåkning Fre & sön* 22:00 – 00:30
. *Fredag 17/5 ingen kvällsskidåkning. Istället torsdag 16/5

SVERIGES BÄSTA TOPPTURSOMRÅDE 2023

I området kring Björkliden och Riksgränsen hittar du, enligt Freerides läsares omröstning 2023, Sveriges bästa topptursområde. Här hittar du klassiker som Vassitjåkka och Låktatjåkka. Är du ny på topptur kan du alltid hänga på en guidad tur med våra duktiga guider som hjälper dig att komma igång. Ni  kan också välja att hyra en privat guide. 

Så här säger Freeride om förstaplatsen 2023:

För femte året i rad så kniper området Riksgränsen-Björkliden-Abisko förstaplatsen i omröstningen om Sveriges bästa topptursområde. Alla som någon gång besökt området vet varför – ändlösa dagar och midnattssol i kombination med enorma ytor och orörd natur. Vi säger grattis till detta fantastiska område som åter igen knep en relativt överlägsen seger i årets omröstning.”

Läs hela artikeln här

Topptur heldag

UTVECKLA DIN SKIDÅKNING

Med en av våra duktiga skidinstruktörer tipsar vi om att unna dig ett tillfälle att utveckla din skidåkning. Vare sig du är nybörjare eller erfaren finns det alltid utrymmer för utveckling. 

Om du önskar skidskola till dina barn – kolla in Barnens skidskola i Björkliden.

 

Privat skidlektion

STATUSUPPDATERINGAR INFÖR VINTER 2024

Vi har jobbat med underhåll och reparationer på samtliga 11 liftar som finns i Riksgränsen och Björkliden. Gamla trotjänare har fått rejäla lyft med ny teknik som ska förbättra effektiviteten och driftsäkerheten i våra skidsystem.

Riksgränsen: 

  • Vinkelliften har fått ett nytt drivsystem, detta ökar tillgänglighet, driftsäkerhet samt flexibilitet i driften. Största märkbara skillnad är kapacitet på antal care/timme samt hastigheten.

Björkliden: 

  • Rakkasliften har även den fått ett lyft i och med ett nytt drivsystem vilket ökar både tillgänglighet, driftsäkerhet samt flexibilitet i liften. Här är största märkbara skillnad ett betydligare ”mjukare” start och stopp
  • En ny pistmaskin (Pisten Billy 600) som möter EU miljökrav Stage V för utsläppskontroll

Låktatjåkko:

  • En ny catski/bandvagn som ersätter vår gamla trotjänare som tyvärr tackade för sig i vintras. 
Korta skid- och snowboardlektioner. För dig som är nybörjare, men även för freeride och topptur. Gratis!

Lapland Resorts Digitala Skidskola

GÅ SKIDSKOLA ONLINE HÄR