/

BAMM 2021

BAMM är en årligen återkommande tvådagars fjällorientering för tvåmannalag med övernattning på fjället.
TILL ANMÄLAN

Tävlingen

Pröva nya klassen BAMM 10 och spring på fjället över en dag eller välj klasserna 30, 50 och 70 med orientering över två dagar med övernattning på fjället.

Deltagarna som tävlar i klass 50 och 70 bär själva med sig all utrustning för att klara två tuffa dagar och en natt på fjället. Undantaget är BAMM 30 där arrangören transporterar tält och sovsäckar till nattlägret. Deltagare i BAMM 30 får alltså en något lättare ryggsäck att springa med. BAMM 10 är en endagarstävling där man springer efter snitslad bana och under en dag. Start och mål i Riksgränsen. Även för BAMM 10 finns obligatorisk utrustning.

På fredagsmorgonen innan start får lagen kartor och banor och kan börja planera sina vägval. Därefter är det gemensam start för alla. Efter att kontrollpunkterna är tagna anländer lagen till nattlägret där alla övernattar i ett stort tältläger.

Dag 2 sker starten med jaktstart för de bästa lagen, ledande lag startar först och därefter startar efterföljande lag enligt resultaten från dag 1. Lag mer än en timme efter startar gemensamt innan jaktstarten. Målgång sker i Riksgränsen där dusch, bastu och mingel väntar. På kvällen väntar prisutdelning och middag.

VILKEN KLASS ÄR LÄMPLIG FÖR MIG?

BAMM 10 – NY KLASS!

Detta är klassen för dig som vill testa på att vandra eller springa ett terränglopp i fjällen, utan orienteringselementet. Kräver ingen eller viss fjällvana. Individuell klass med snitslad bana i 10-15km. Banan följer leder men går också i obanad, delvis kuperad terräng på fjället. Passar alla som vill testa på en löpupplevelse i fjällmiljö men inte vill sova ute på fjället.

Då denna klass startar på lördagen kommer vi erbjuda gratis vandring med guide på fredagen. Vi startar vid vårt hotell i Riksgränsen och går sedan ut på fjället. Färdväg bestäms på plats, efter gruppens önskemål och väder för dagen. Detta för att du som deltagare ska kunna bekanta dig med vår fjällvärld och få en rolig helg du sent kommer att glömma

BAMM 30

Viss fjällvana, enklare orientering längs eller i anslutning till leder eller ledstänger i naturen och oftast med uppfång av terrängföremål vid kontrollerna. Klarar man av att fjällvandra ca 15 kilometer per dag under 10 timmar så är det här klassen för dig. Bra klass för dig som för första gången vill prova på den här typen av tävling.

BAMM 50

God fjällvana/naturvana. Ställer högre krav på din förmåga till orientering mestadels utan led/stig med ”stora föremål” (fjälltoppar, sjöar) som ledstänger. Detta är klassen för dig som har god kondition och vill ha en hård utmaning.

BAMM 70

Ställer stora krav på kondition, fjällvana och orienteringsförmåga. Vi rekommenderar att man genomfört BAMM 50 eller tävlat i andra liknande tävlingar innan man ger sig på BAMM 70. Detta är klassen för dig som vill ha en mycket hård utmaning.

 

Dag 2 finns även motionsklasser. Motionsklasser är till för att göra det möjligt för så många som möjligt att delta dag 2 även om laget av någon anledning inte fullföljer dag 1.Du kan välja mellan distanserna 10 km (en dag), 30 km, 50 km eller 70 km fördelat på två dagar. Banlängden är fågelvägen. Distanserna är indelade i klasserna herr, dam och mix.

Ny info 2020

KÄRA DELTAGARE I BAMM 2020,

Sverige är ett avlångt land. Speciellt i maj. Vi ser härliga sommarbilder med gröna gräsmattor, grill och cykling från södra- och mellersta Sverige, medan vi i norra Sverige har metervis med snö och snösmältningen har inte ens satt igång.  Vi njuter av kall lössnö och en vårvinter av sällan skådat slag. Riksgränsen har hela 550 cm snö. Fantastiskt!

Vi är just nu mitt i en pandemi. Regeringar och myndigheter jobbar hårt med att försöka bromsa och förhoppningsvis stoppa spridningen av Covid 19. I Sverige inträdde en lag den 27 Mars som innebär att det är olagligt att arrangera allmänna arrangemang för fler än 50 personer. I Norge är restriktionerna ännu hårdare och banorna under BAMM går ofta genom båda länderna. Lagarna och restriktionerna är tillfälliga men det är såklart väldigt svårt att säga när dessa lagar kommer tas bort eller lättas. Vi känner att vi inte kan vänta längre. Vi måste ta ett beslut.

Vi har jobbat hårt. Kartor, funktionärer, tidtagning m.m. är sedan länge klara men vi kan inte fortsätta. Världen är för osäker och vi styrs av lagar och regler.  Vi känner ett ansvar och vi har därför tvingats ta det svåra beslutet att ställa in årets tävling och istället rikta vårt fokus och engagemang på BAMM 2021. Vi är såklart väldigt ledsna att behöva ta detta beslut men vill samtidigt värna om allas säkerhet. Vi ser istället fram emot BAMM 2021 och hoppas vi ses på startlinjen då.

Vad händer nu?

Som deltagare och anmäld till BAMM 2020 erbjuds du ett av följande tre val;

1. Din tävlingsavgift och ev. logi- & matavgifter från årets tävling flyttas över till BAMM2021. Detta kommer ske automatiskt om du inte återkommer till oss innan 30/6      med någon annan önskan. Bokningsbekräftelse kommer via mail under sommar/höst. BAMM 2021 kommer arrangeras 6-7/8. Vi tidigarelägger således tävlingen en      vecka.

2. Du kan utnyttja inbetalda logi- & matavgifter från BAMM 2020 för boende i Björkliden under sommaren 2020. Som anmäld till tävlingen erhåller du 30 % rabatt på      Björklidens sommarpriser. Tävlingsavgiften återbetalas*. Detta erbjudande kan inte kombineras med andra rabatter.

3. Du kan avboka logi- & matavgift, anmälningsavgift och få alla avgifter* tillbaka.

Väljer du alternativ 2 eller 3 måste du kontakta bamm@laplandresorts.se så hjälper vi dig.

Oavsett vilket alternativ du väljer vill vi gärna välkomna dig till våra underbara fjäll och att du ska bli så väl förberedd som möjligt inför BAMM 2021. Vi kommer därför ge dig en rabattkod på 10 % som du kan använda vid bokning av logi på Lapland Resorts anläggningar, Riksgränsen & Björkliden. Gäller i vår online-bokning och endast nya bokningar under 2020. Detta erbjudande kan inte kombineras med andra rabatter.

Vi fram emot att se dig på startlinjen i BAMM 2021.

/Tävlingsledare Per Jonsson Öhlin

*alla avgifter kommer betalas tillbaka till det betalkort man använt vid anmälan. Deltagaravgiften för BAMM 2020 kommer att betalas tillbaka efter 30/6 och logi & mat så fort vi hinner och kan.