/

Om Riksgränsen

Långt uppe i norr, i det nordvästra hörnet av vårt land, finns det mäktiga fjäll och stora sjöar. På vintrarna kommer det enorma mängder snö som ger förutsättningar för skidåkning i världsklass.

Här uppe ligger Riksgränsen, Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort. Ingen annanstans blir du så bortskämd vad gäller frihetskänsla, natursnö och varierad skidåkningsterräng, i såväl pisten som offpist. Om du inte har varit här har du verkligen något att se fram emot. Har du varit här vet du vad vi pratar om.

En bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha skidåkningen i Riksgränsen. Den är enormt effektiv och tar vara på varje höjdmeter som finns att tillgå i skidområdet.

Scandinavian Big Mountain Championship eller NM som det i folkmun kallas, anordnas i Riksgränsen årligen.

”Högt uppe på fjället med klart gnistrande snö som ligger över de omgivande fjällen i blickfånget, så finner alla ro. Naturen är fullkomligen häpnadsväckande och snövidderna enorma.”

All things Ski-Trip

VINTER

När vintermörket har gått i februari öppnar Riksgränsen för säsongen. Snön som stormat in under hela hösten och midvinteren bjuder nu in skidåkning i världsklass med klassiska bergstoppar som Nordals och Vassitjåkka, skidåkning i ett område så stort som ett mindre Centraleuropeiskt land och gnistrande champagnepulver så långt ögat når.

 

VÅR

I Riksgränsen är våren definitivt den bästa tiden för alla typer av vintersport. Solen är tillbaka för att stanna (åtminstone till nästa år!). Dagarna blir längre och du kan vara ute från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Bestäm själv om du vill tillbringa dina dagar med att utforska den rikliga hissburen skidåkning, eller om du vill åka på äventyr runt de magnifika topparna i närområdet. Mot slutet av dagen är himlen och bergen färgade av alla gula, orange, rosa, lila och blå toner i en mångsidig juvel. Mot slutet av våren anordnas NM, tävlingen som avslutar säsongen för större delen av den svenska freeride-eliten äger rum.

 

 

SOMMAR

Midnattssolen har kommit och dagsljuset skiner ner utan paus. Vid midsommarfirandet hittar du riklig sill och potatis (och förmodligen snaps) medan hissarna snurrar under midnattssolen. På toppen av Riksgränsen hör du lokalbefolkningen sjunga om små grodor, och besökare erbjuds spontant att dansa runt baren på skidor och snowboards. De mjuka tonerna på sommaren bjuder in gästerna att åka skidor tills den sista snön har smält, och sedan ersätts skidstövlar med vandringsstövlar och alpinutrustningen med cyklar, kajaker och fiskespön för ett helt nytt slags äventyr.

 

HÖST

Sommaren närmar sig och hösten knackar på dörren, BAMM är organiserat, ett bergorienteringsmaraton som inte snart kommer att glömmas bort. Snör åt dina löparskor, låt dina fötter flyga över de kala bergstopparna och njut av den episka utsikten. Bergen är fortfarande varma, sjöarna uppfriskar och solen skiner med sina sista strålar innan den går till sängs för året, bara för att vakna efter nästa mellanvinter igen.

EN DESTINATION TVÅ ANLÄGGNINGAR

EN DESTINATION TVÅ ANLÄGGNINGAR

Tillsammans har vi 30 pistade nedfarter, 53 km preparerade längdspår samt oändligt med offpistskidåkning och bergstoppar att ta sig an bortanför liftarna. Våra liftkort ger dig åkning både i Björkliden & Riksgränsen.

GRATIS TRANSFERBUSS

Lapland Resorts transferbuss tar dig mellan Riksgränsen och Björkliden. Passa på att uppleva båda skidorter under din vistelse hos oss. Transferbussen får du åka gratis mot uppvisande av giltigt liftkort.

STORT UTBUD

Familjärt, naturupplevelse, skidåkning i världsklass eller nattklubb?Vi har också 10 restauranger och boende som varierar från budget till lyx. I Björkliden och Riksgränsen finns kort och gott något för alla smaker.