/
SCROLL

Längdspår och Turåkning

Vill du ha en rejäl fysisk utmaning eller en avslappnande motionstur? Då är våra längdskidsspår något för dig.

Vassivarvet

3,4km

För öppning status titta på öppettider

Vassivarvet startar nere vid Vassejavri sjön nere där skoterspåret går ut på isen. Det startar vid sjöns kant och går längst den västra strandkanten upp på land. Väl uppe på land drar spåret nord väst och rundar just vid norska gränsen innan det vänder tillbaks ned igen. Spåret dras både för klassik och skateåkning.

Vassivarvet prepareras då snömängden tillåter det.

Soldalen

10km

Katterjåkk – Vassivagge vindskydd – Katterjåkk

Spåret börjar straxt bortom liften i Katterjåkk och går in till vindskyddet i Vassivagge och vänder sedan runt ut tillbaka till Katterjåkk. Spåret är döpt efter hur det kan upplevas en fin dag, alldeles vindstilla och soligt. Spåret erbjuder åkning både för klassisk åkning och för skate. I början finner du även en avstickare upp till Nordalsliften om man skulle vilja svänga förbi där. För att ta dig till spårets start i Katterjåkk kan du följa vinterleden som börjar bakom lägenhetshotellet i Riksgränsen. Det är ca 2 km. Var bara medveten om att fram till början av längdspåret delar du leden med snöskotrar. Snöskotertrafik på eller längs längdspåren är förbjuden.

Soldalen dras från slutet på mars och öppethålls så länge jokken tillåter passage med pistmaskin eller till slutet på säsong.

Turskidspår

Rohccevárri

Norr om Riksgränsen på andra sidan sjön tornar berget Rohccevárri upp sig. Hit ut är det väldigt fint att ta en tur på skidor. Det går ofta flera skoterspår norrut men trevligast är att följa den västra sjökanten och sedan välja sitt eget spår norrut. Man kanske inte kommer lika långt som i ett preparerat spår men det är skönheten med turskidor att man kan ta sig fram i ospårad terräng och bara njut av lugnet. Resan är målet. Och med fika packad i ryggsäcken finns det gott om platser att pausa på. 

Riksgränsen till Björkliden – via Katterjåkk, Vassijaure,  Gearggevaggi och Låktatjåkko Fjällstation. 

En lite längre turskidstur över fjällen. En fin dagstur med variation och spektakulära utsikter för den lite mer erfarne turåkaren. Du börjar turen i Riksgränsen och ger dig av ut på spåret bakom lägenhetshotellet som tar dig mot Katterjåkk. Där ser du till att ta dig under järnvägen och sedan börjar du färden, närmst mot Vassijaure och öppningen på Gearggivaggi. Du håller dig hela vägen söder om järnvägen och när du når dalen upp mot Låktatjåkko fjällstation vänder du skidspetsarna uppåt. Väl framme vid fjällstationen kan det vara fint att pausa med en våffla eller lite varm soppa innan du styr skidorna utför de sista 9 km till Björkliden. Väl framme i Björkliden kan ni antingen ta in på hotellet eller med tåg eller bus ta er tillbaka till Riksgränsen. Bra för den här turen att noga kontrollera vädret innan ni ger er av och kontrollera snötillgången längs sträckan innan ni beger er ut. För mer information, kontakta sportinformationen i Riksgränsen eller Björkliden.

Längd: 23 km
Höjdmeter:
ca 800

 

Våra egna favoriter

Gearggevággi/Trollsjön

För cirka 9000 år sedan drog inlandsisen sig undan men i vissa dalgångar stannade den kvar och smälte, så kallad dödis. I dalen Gearggevággi finns lämningar från denna tid i form av stora och fascinerande stenblock. Längst in i dalgången där bergssidorna stupar brant finner vi den mytomspunna sjön Rissajaure även kallad Trollsjön. Ta sikte in mot mitten av dalen och kryssa mellan stenblocken som istiden lämnade efter sig.

Måndalen i vinterskepnad

En av de populäraste vandringarna sommartid bör även upplevas vintertid. Ta liften upp till toppen av Björklidens hemmafjäll där en milsvidd utsikt med orörda sluttningar kan beskådas. Vi skidar mot toppen 1313 där en fantastisk vy väntar. Belöningen är stor och vi njuter av färden ner till Måndalen och en värmande fikastund.

 

Förslag på tre toppturer i området runt Björkliden och Riksgränsen

Björnfjellet

Precis på andra sidan norska gränsen norr om vägen ligger det snälla lilla fjället Björnfjellet. Med sina 761 meter över havet är det en utmärkt nybörjartur eller varför inte en lugn kvällstur. Trots sin ringa storlek har man fin utsikt över de norska fjällen och framme i april-maj kan man njuta av fina solnedgångar från toppen. Starta på skidor från tullstationen eller bakom de röda bostadshusen på norra sidan om E10:an och följ den lilla ryggen västerut upp på toppen.

Fallhöjd: 250 meter
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: Lätt

Vassitjåkka Nord

Klassisk tur som är ett måste för varje topptursentusiast. Starta i Vassijaure och gå 2 km sydost mot Kärkevagge. Vik sedan av till höger och gå på vänster sida om bäckravinen på stora snöfält. Vid 1000 möh planar det ut och du följer ryggen sydväst som leder till toppen. Välj sedan utförskörningen ibland ett stort antal linjer med olika svårighetsgrad.

Fallhöjd: 850 meter
Tid: 4 timmar till toppen
Svårighetsgrad: Medelsvår

Låktatjåkka

En fantastisk helhetsupplevelse som avslutas med den spektakulära Kopparåsrännan. Start vid Låktatjåkka tågstation. Gå längs den kryssmarkerade leden via Vargpasset, upp till Låktatjåkko Fjällstation. Därifrån vidare upp på Låktatjåkkas topp. Från toppen kan man välja att åka ner tillbaka till fjällstationen eller att åka ner på framsidan i Koppasåsrännan, ett av Sveriges finast offpiståk.

Fallhöjd: 950 meter
Tid: 4 tim till Låktatjåkko Fjällstation, 30 min vidare upp på toppen
Svårighetsgrad: Medelsvår