Toppturer

rgn_topptur_1 

I området runt Riksgränsen finns Skandinaviens bästa topptursåkning med mer än 60 toppar över 1200 meter. Allt ifrån lätta apelsinturer till kolsvarta skidalpinistexpeditioner.

Det unika är att allt är så lättillgängligt. Mytomspunna toppar som Vassitjåkko, Rombakkstötta, Spanstind och Storfjället, finns inom en timmes bilåkning ifrån Riksgränsen. Riksgränsen är således en idealisk bas för ett riktigt topptursäventyr under er skidresa.

I Sportinformationen får du alI information du behöver för att ge dig ut och i vår sportshop kan du hyra all utrustning du behöver.

Det går självklart också bra att hyra en erfaren guide som kan ta dig med på guidade turer du bara drömt om.

 

topptur_närbild

Förslag på två toppturer i Riksgränsen

Vassitjåkko Nord

En av våra klassiska guidade turer som är ett måste för varje topptursentusiast. Starta i Vassijaure och gå 2 km sydost mot Kärkevagge. Vik sedan av till höger och gå på vänster sida om bäckravinen på stora snöfält. Vid 1000 möh planar det ut och du följer ryggen sydväst som leder till toppen. Välj sedan utförskörningen ibland ett stort antal linjer med olika svårighetsgrad.

Fallhöjd: 850 m

Tid: 4 timmar till toppen

Svårighetsgrad: Medelsvår

 

Låktatjåkka

En fantastisk guidad tur och helhetsupplevelse som avslutas med den spektakulära Kopparåsrännan. Start vid Låktatjåkka tågstation. Gå längs den kryssmarkerade leden via Vargpasset, upp till Låktatjåkko Fjällstation. Därifrån vidare upp på Låktatjåkkas topp. Från toppen kan man välja att åka ner tillbaka till fjällstationen eller att åka ner på framsidan i Koppasåsrännan, ett av Sveriges finast offpiståk.

Fallhöjd: 950 m

Tid: 4 tim till Låktatjåkko Fjällstation, 30 min vidare upp på toppen

Svårighetsgrad: Medelsvår