Riksgränsens historia

Så här började det.

När Ofotenbanan blev klar hösten 1902 blev det möjligt för intresserade turister att nå fjäll, som ytterst få människor tidigare hade färdats i. Närheten till norska havet gör att området är mycket nederbördsrikt och på 1910-talet var snöförhållandena så svåra att man bestämde sig för att avveckla samhället Riksgränsen med ca 500 innevånare. År 1919 var det t.ex. orkanvindar sex dagar i sträck.

Kirunaborna och militären vid Norrbottens regemente upptäckte tidigt det fina skidområdet vid norska gränsen. År 1923 lade SJ ner verksamheten i Riksgränsen och många hus fördes till andra platser.

LKAB-ingenjören Gunnar Malmstedt fick Skidfrämjandets Kirunakommitté att överta marketenteribyggnaden för en årshyra av 300 kr. Den 10 juli 1928 öppnades anläggningen med 18 bäddar och självhushåll. Stinsen Modigs fru anställdes som föreståndare och övernattningspriset var 1 krona för medlemmar.

Anläggningen växte och den 23 mars 1932 invigde prins Gustav Adolf det utbyggda turisthotellet. 50 bäddar hade då den legendariska föreståndaren fröken Eriksson till sitt förfogande. Strax därpå inköptes Fjällstugan, Bergsstugan och Lillstugan som passade för uthyrning till grupper.

Sigge Bergman och Olle Rimfors hade varit nere i Alperna hos Hannes Schneider i St Anton och lärt sig utförsåkning. Detta fick till följd att den 17 april 1935 hade skidskolan i slalom premiär i Riksgränsen.

Den första internationella slalomtävlingen på svensk mark gick av stapeln i Riksgränsen 1934. 1938 startade också det "Påsklopp" som blivit en tradition även om formerna ändrats under åren.

År 1939 överlämnade kirunaborna anläggningen till centrala Skid- och Friluftsfrämjandet. Därefter fungerade hotellet som förläggning för militären under andra världskriget fram till 1945.

Efter kriget tog fjällturismen fart på allvar. I Riksgränsen skulle man "fostra goda skidlöpare och omdömesgilla fjällmänniskor" och därför instiftades 1945 7-Toppmärket för bestigningar med färdledare på några av de 18 olika 1300-metersfjällen i hotellets omgivningar.

Den 16 juni 1952 fick anläggningen sin första lift. Det var korgar för två stående som man klev i under fart. Skorna var då fastsurrade vid skidorna med s.k. långremmar som skulle tas av och på för varje åk!

Friluftsfrämjandet sålde 1968 sina olika fjällanläggningar till Fjällkedjan AB och efter detta har Riksgränsens turisthotell haft många ägare. Det fordras en hel bok för att berätta om allt som hänt under de 75 gångna åren och den är under utarbetande. Tänk bara på alla legender som passerat revy bland gäster, föreståndare, sportchefer, skidlärare och övrig personal.

Bara namnen på en del nerfarter har sin egen historia såsom Uffes vägg (skidlärare Ulf Edborg), Keps (skidlärare "köpman" Karl Erik Persson), BH-löpan (skidlärare och kunglig adjutant Bengt Herman Nilsson), Sheriffen (polisman Bertil Gidlund), Rimfors (skidlärare Olle Rimfors) och Hamres (skidlärare Lasse Hamre).