Päivektjåkka, 1990. "Min första ögonblicksbild. Åkaren är Anders "Blomman" Blombäck."

Foto: Lars Thulin

Vassijaure/Riksgränsen, 1993. "Min gode vän Patrik "Julle" Malmström, en tacksam modell som alltid är öppen för mina knasiga bildidéer."

Foto: Lars Thulin

Björn Eklund, Riksgränsen, 1994.

Foto: Lars Thulin

Peter Sandberg, Lofoten, 1995. "Med den här bilden fick jag som första skandinaviska fotograf en omslagsbild på Patagonias katalog 1996.

Foto: Lars Thulin

Jörgen Nilsson, Småtindarna, Lofoten, 1997. "När jag såg den fina toppen första gången 1992 visste jag att där skall jag tälta! Fem år senare föll alla bitar på plats och det blev förutom en välpublicerad klassiker även en spektakulär campingnatt med månförmörkelse som bonus."

Foto: Lars Thulin

Rombakstøtta, Narvik, 2004. "En av många vackra aprilkvällar ovan Ofotenfjorden. Från Topptur: Narvik - Riksgränsen - Björkliden - Abisko."

Foto: Lars Thulin

Henrik Nylund, Nevertind, 2004. "Magisk juninatt på Nevertind kl 01.00 i -10 grader. Från Topptur: Narvik - Riksgränsen - Björkliden - Abisko."

Foto: Lars Thulin

Porträtt: Lars Thulin, fotograf

Thulin _10Redan i högstadiet hemma i Stockholm hörde Lars Thulin ett par lärarvikarier prata om Riksgränsen, ett exotiskt ställe uppe i norr där solen aldrig går ner och man kunde åka skidor mitt i natten. Några år senare, 1983, köpte Lasse sin första sista-minuten-biljett från Stockholm till Riksgränsen.

- Det var jag och en polare som bestämde oss för att åka upp och åka skidor och fira midsommar i Riksgränsen. Vi köpte varsin biljett för 1300 kr och då ingick resa, liftkort, helpension och boende i Östra längan. Jag kommer så väl ihåg när jag klev av tåget på perrongen i Riksgränsen första gången. Jag kände mig direkt hemma. Här träffade jag skidåkare, klättrare och säsongare som delade min passion för berg och uteliv. Hela atmosfären andades entusiasm för det jag brann för. Det finns ett gammalt indianordspråk som lyder "låt platsen välja dig" och Riksgränsen valde mig.

Efter den där midsommarveckan blev det de kommande åren många resor fram och tillbaka mellan Stockholm och fjällen innan Lasse 1987 gjorde sin första säsong i skiduthyrningen i Riksgränsens klassiska sportshop Schmedjan. Efter tre år i sportshopen utbildade sig Lasse till pistör och jobbade de kommande tre åren i Riksgränsens skidpatrull. Samtidigt hade han fått ett allt större intresse för att fotografera och börjat jobba extra på en fotobutik i Kiruna.

- Det var där i början av 90-talet som jag blev allt mer intresserad av att fotografera och under några jular började jag jobba extra i min vän Kent Tunlinds fotobutik i Kiruna. Kent var en stor inspiration för mig och stöttade mig till rätt riktning i livet då fotograferandet för mig fortfarande bara var ett stort passionerat intresse och ett drömjobb långt bort i periferin.

Hur länge har du fotograferat på heltid?

- 1992 släppte jag sargen helt och gick ifrån mina säsongsanställningar i Riksgränsen för att följa hjärtat och satsa helt och fullt på det jag ville mest av allt - att pröva lyckan som frilansfotograf. Lite läskigt var det ändå eftersom jag samtidigt redan hade bildat familj, bosatt mig på heltid i Riksgränsen och barn nummer två redan var på väg. Jag hade dock hela tiden en bra känsla i magen.

Lasses magkänsla visade sig ganska snart att vara att lita på då fotojobben började trilla in från både skidtidningar som Åka Skidor och många olika klädmärken och tillverkare av outdoorutrustning. Idag är kundgruppen väldigt varierad inom många olika områden och den lilla fotostudion i Riksgränsen är utbytt mot en något större lokal inne i Kiruna men precis som för tjugo år sen är det fortfarande fjällen och det arktiska ljuset som är några av de främsta kännetecknen i Lasses fotograferande.

I dina ögon, vad är det som är så speciellt med att fotografera här uppe i fjällen och i området norr om Polcirkeln?

- Naturligtvis det fantastiska ljuset men också stämningen och de tuffa förhållandena som råder här uppe som gör att man får kämpa för att få till något bra som sticker ut.

Genom åren har Lasse varit involverad i ett flertal olika bokprojekt inom olika områden men även producerat fem egna böcker på sitt eget bokförlag Topptur.nu som han driver tillsammans med vännen och kollegan Mikael Af Ekenstam. 2004 kom den första boken, Topptur: Narvik - Riksgränsen - Björkliden - Abisko ut - en guidebok med turbeskrivningar till 71 toppar, 5 stugor och mer än 160 olika utförsåk i området mellan Abisko i öst och Narvik i väst. Två år senare kom uppföljaren Topptur: Kebnekaise - Áhkká - Hemavan - Mo i Rana.

Hur kom det sig att ni började med Toppturs-projektet?

- Det var Mikael Af Ekenstams idé från början om att göra en ganska blygsam topptursguide över vårt närområde från Abisko till Narvik. Med lite hjälp ifrån mig siktade vi högre och satsade på en snyggare inbunden bok som visade sig bli väldigt väl mottagen. Vi ville visa upp vårt fjällområde som innehåller allt från vackra fjordar till vidsträckta högfjällsplatåer och taggiga bergsmassiv. Vi ville också visa att fjällen här uppe erbjuder något för alla, både för dig som vill prova på att åka skidor utanför skidområdet för första gången och för dig som är en riktig fjällräv. Det har varit hårt arbete och mycket turande men jäkligt kul.

- - -

www.kirunabilder.se/lars.thulin | www.topptur.nu