Johan Jonsson | Friåkare

Hur ser en perfekt dag på fjället ut för dig?

Jag gillar ju våren otroligt mycket, och en perfekt vårdag börjar med onödigt mycket kaffe i Per Jonssons husvagn. Ett kaffedrickande som pågår precis lagom länge för att det ska hinna bli mjukt i systemet. Man möter upp med sina vänner vid Lappis och sen börjar det: världens bästa gängshredd, som äger rum i Riksgränsen varje vår. Lunchen intas näst intill på stående fot, men när man drar den åttonde plattlandningen i rad i Gruvan säger benen att det är dags för afterski. Den ska ta en halvtimme, men drar alltid ut på tiden för att man träffar för många trevliga människor. Panikhandlar en barburgare innan man går ner till campingen och intar pole position inför kvällens ljug-VM. Två medhavda folköl förtärs. Slocknar trött. Det fina med den här dagen är att det inte bara är en perfekt dag, utan även en vanlig dag.

Har du något favoritåk eller någon favorittur i Riksgränsen?

Det kanske låter som ett trist svar, men att bara få bränna runt i systemet med sina vänner är liksom det roligaste som finns. Inte bara i Riksgränsen, utan i världen. Det är inte det största berget jag spenderar tid på, men det är nästan alltid där jag har de bästa dagarna på året. Man kör från toppen ner i snobben, hittar sin hopplinje, och sedan ner i Branten och Personaldrivan eller mot Gruvan för att få lite luft.

Foto: Daniel Rönnbäck

Foto: Daniel Rönnbäck

Vad bör man absolut inte missa när man besöker Riksgränsen?

Att gå en tur upp på Vassi. Där finns någonting för alla. Dels riktigt håriga åk på framsidan, men även mycket lugnare versioner åt andra hållet. Gå gärna upp på kvällen, och se hur Riksgränsen ser ut i solnedgången. Någonting annat som är ganska unikt är Meteorologen. Att en såpass liten ort har en sådan restaurang, med en sådan vinkällare… Världsklass!

Vad är det bästa med Riksgränsen?

Det är en fråga som inte går att svara på. Alla jag känner som inte varit där säger ”Men alltså, vad är det som är så speciellt med det där stället? Jag fattar inte.” Medan alla jag känner som har varit där alltid längtar tillbaka. Det är en känsla som inte går att ringa in, men den känslan är underbar.

 


 

Följ Johan Jonsson på Instagram  |  Följ Johan Jonsson på Facebook

Tillbaka till Friends